מצפה גולני (תל פאחר)



רקע


תל פאר הנו גבעה בצפון רמת הגולן המשקיפה היטב על עמק החולה שנפרש מתחתיו. הסורים הקימו בתל פאחר מוצב צבאי שעמד ממש על גבול של שנת 1967 בין ישראל ובינה. המוצב היה מוגן היטב מכיוון שעמד במקום מוגבה לסביבתו, כלל שלושה רצועות של חפירות באדמה שמוגנו היטב, והיה מוקף אזורי מוקשים וגדר תיל.

מצפה גולני - מערכת החפירות


כאשר מלחמת ששת הימים התחילה מרב תשומת הלב ניתנה לגזרת הדרום. לאחר שהוברר סופית כי מצרים אינה מהווה יותר איום ניתן האישור לעלות לרמת הגולן ולכבשה. ביום החמישי למלחמת ששת הימים, בצהרי יום שישי ה-9 ביוני 1967, יצאו כוחות גדוד ברק מחטיבת גולני לכבוש את המוצב הסורי שבתל פאחר. לאחר ריכוך אווירי וארטילרי חצו הכוחות את גבול ישראל הסמוך לתל והחלו בתנועה מסביבו. המטרה הייתה לאגף את המוצב מסביב ולהכותו מאחור, היכן שהוא פחות מוגן. אך התוכנית השתבשה ובמחצית הדרך לערך, כאשר הכוח נמצא בחזית מול הקנים הסוריים נפתחה נגדו אש עזה.

בזה אחר זה אבדו לכוחות הטנקים והזחלמים. עד שהחלו לטפס במעלה הגבעה נפגעו כל הטנקים וחלק גדול מהזחלמים נשאר תקוע מאחור.

תחת אש סורית כבדה נאלצו הלוחמים לעלות על הגבעה, לפוצץ את גדרות התיל ולעבור את שדות המוקשים. רק אז יכלו להילחם פנים מול פנים באויב הסורי שהיה מחופר היטב ברשת של חפירות.

מצפה גולני - מערכת החפירות


בתנאי לחימה קשים אלו התגלו מעשי גבורה ועילוי, קור רוח, תעוזה, יוזמה ובראש ובראשונה חברות של הלוחמים הצעירים ומפקדיהם.

כאשר העפילו לפסגת הגבעה לא עבד חומר הנפץ שאמור היה להעיף את גדר התיל שהקיפה את המוצב. ביוזמתו שלו נשכב אחד הלוחמים, דוד שירזי, על הגדר הקוצנית וסימן ללוחמים מאחוריו לעבור אותה על גבו. אחרי שעברו הוא המשיך להילחם ולהסתער בתעלות, עד שנפגע מירי חייל סורי ונפל חלל. קרב זה רצוף סיפורי גבורה נוספים. לוחמים שנפגעו המשיכו להילחם למרות זעקות הכאב שבקעו מגרונם. אחרים שנחלצו תחת אש לחלץ לאחור את חבריהם שנפגעו ונפגעו בעצמם. לוחמים שהסתערו בריצה קדימה, ספגו פגיעות ירי והמשיכו לרוץ ולירות באויב עד שנפלו. הלוחם אפרים יצחקיאן היה אחד כזה שקריאות חבריו הפצועים הזועקים לעזרה גרם לו להסתער ולרוץ לעברם תוך שהוא סופג ירי אויב. פגיעות הירי בגופו לא גרמו לו לעצור והוא המשיך עד שלבסוף הם הכריעו אותו והוא נפל חלל.

גם שירזי וגם יצחקיאן, שני טוראים בכוח הלוחם, קיבלו לאחר מותם עיטורי ציון-לשבח על אומץ ליבם.

בזמן שקיעת החמה נכבש לבסוף המוצב.

מצפה גולני - אנדרטה


נציין שקרב זה גם עורר מחלוקת וביקורת מכמה סיבות. האש הארטילרית הכבדה שנורתה לריכוך המוצבים הסורים הייתה נגד מוצב תל-עזזיאת ולא הפגיזה את תל פאחר. במהלך הקרב חגו ממעל כוחות חיל אוויר, אך בשל מחסור במכשירי קשר לא ניתן היה לבקש סיוע. ביקורת נמתחה גם על הדרך שנבחרה לניהול הקרב. פריצת חלק מהכוח קדימה חשופים לעבר אש האויב לא הותירה להם סיכוי רב. רק חייל אחד מבין חלק הכוח שנבחר להעפיל לתל במדרון התלול לא נפל מהאש הסורית הקטלנית.
בדיעבד התברר גם שהקרב עצמו היה מיותר, אך זה רק בדיעבד. כשהקרב התרחש היה כבר המוצב הסורי בתל פאחר מכותר ומנותק מסוריה על-ידי כוחות אחרים שפעלו בגולן.

אין באף אחת מן העובדות שהוזכרו לעיל שום מידת הפחתה לגבי גבורתם של החיילים הצעירים, בערכים שהפגינו ובהקרבה הגדולה שנטלו על עצמם.

מה באתר


אנדרטה ורחבת טכס לזכר הלוחמים שאיבדו את חייהם בקרבות על כיבוש הגולן במלחמת ששת הימים.
מערכת החפיר הסורית הכוללת תעלות ובונקרים שחלקם פתוחים.
שני מצפים הצופים לעמק החולה.
שלטים ומערכת קולית המספרים את סיפור הקרב.

הצעות


טיול רגלי במוצב הסורי - כשעה, מסלול קל (רובו מותאם לנכים)

איך מגיעים


ניסע על כביש 90 צפונה, בצומת המצודות נפנה ימינה לכביש 99. נחלוף על פני שמורות השניר, הדן והבניאס. מעט אחרי הסיבוב שאחרי שמורת הבניאס ישנה פניה ימינה לאתר.