מערת הנטיפים



רקע


לפני כמאה מיליון שנה הייתה ארץ-ישראל מתחת לפני הים. שלדי יצורי חיים ימיים שונים כמו אלמוגים, רכיכות, צדפים, דגים ועוד הצטברו על קרקעית הים במשך מיליוני שנה לגובה רב של כמה מאות מטרים. שלדים אלו עשויים ברובם מגיר. כך נוצרה שכבה של סלע גיר משקע ימי בארץ-ישראל.

פעילות של תנועה ולחצים בפנים כדור-הארץ גרמה לדחיפת ארץ-ישראל מעלה וליצירת הרי השומרון ויהודה. שכבת סלע הגיר עלתה מעל פני הים בחלקה. פעילות גיאולוגית זו גרמה גם ליצירת סדקים שונים בשכבת סלע הגיר. דרך סדקים אלו חלחלו מי הגשמים ואלו החלו להמיס את שכבת הגיר מבפנים. תהליך ההמסה נמשך מיליוני שנה עד שהתקבל חלל של מערה בבטן האדמה. לתהליך המסה זה של סלע משקע גיר ימי קוראים בשם קרסט על שם חבל ארץ ביוגוסלביה בו נפוצה תופעה זו.

לחצי הכוחות מבטן האדמה המשיכו לפעול ודחקו את שכבת הסלע הגירי מעלה מעל לגובה פני הים. כעת חלל המערה היה יבש. המים ממעל המשיכו לחלל ונקוו בתקרת המערה. המים הכילו משקע גירי בתוכם. טיפות המים טפטפו מטה כאשר הם משאירים אחריהם טבעת של משקע גירי.

במשך מיליוני שנים טפטפו טיפות המים מטה כשהן משאירות אחריהן טבעת גיר אחת על גבי השנייה. בדרך זו התקבל נטיף שבסיסו בתקרה והוא יורד נטה. טיפות המים הנופלות גם הן עדיין מכילות בחלקן משקע גירי. משקע זה מצטבר על רצפת המערה בנקודה אחת ויוצר בתהליך הנמשך מיליוני שנים נטיף שבסיסו ברצפת המערה. לעיתים גדלים הנטיפים, זה מן התקרה וזה מן הרצפה, עד שהם נפגשים ויוצרים עמוד. המים יכולים להכיל תחמוצות שונות וכך לצבוע את הנטיפים בגוונים של אדום, צהוב וירוק.

מערת הנטיפים

מערת הנטיפים הייתה חבויה באדמה עד שהתגלתה במקרה בשנת 1968 בפיצוץ מבוקר שנערך באתר המחצבה הר-טוב. מערת הנטיפים שהתגלתה היא קטנה ביותר, אורכה רק כ-82 מטרים ורוחבה המרבי כ-60 מטרים, אך היא נחשבת לאחת ממערות הנטיפים היפות בעולם.

מערת הנטיפים נקראת גם מערת שורק על שם נחל שורק העובר במקום. המערה נקראת גם מערת אבשלום על שמו של אבשלום שוהם שנפל במלחמת ההתשה ושמשפחתו תרמה לטובת הכשרת המערה.

מה באתר


מערת נטיפים מרהיבה.

הצעות


טיול רגלי במערה – מסלול קל, כשעה

איך מגיעים


ניסע על כביש 1 (מזרח). במחלף שער הגיא נפנה ימינה (דרומה) לכביש 38 דרום. נעבור את פארק התעשייה שורק של בית-שמש ונחצה את מסילת הברזל. מייד אחר-כך נפנה שמאלה (מזרחה) ברמזור לשדרות יגאל אלון. בסוף השדרה נתחבר ימינה לכביש 3855 ומיד לאחר מכן נפנה שמאלה לכביש 3866. לאחר כ-4.5 ק"מ של פיתולים נגיע לצומת בה יש פניה שמאלה לאתר הנמצא עוד כ- 1.3 ק"מ מהצומת.