מכתש רמון
רקע
מכתש הוא מקום גיאוגרפי התחום בקירות זקופים מכל עבר. מכתש יכול להיווצר באדמה מפגיעת מטאוריט. פני הירח מצולקים במכתשים מסוג זה, הנקראים מכתשים מטאוריים. גם על פני כדור-הארץ פגעו אינספור מטאוריטים במהלך 4.5 מיליארד שנות קיומו. אך על פני כדור-הארץ הם עברו תהליכי בלייה רבים וניטשטשו ונעלמו כמעט לחלוטין. מכתש מטאורי גדול שעדיין ניתן להבחין בו בברור הוא מכתש אריזונה המפורסם. יש המעלים את האפשרות כי פגיעת מטאור ספציפי זה גרמה לשואה אקולוגית שהביאה להיעלמותם של הדינוזאורים. סוג אחר של מכתשים הם מכתשים הנמצאים בלוע הרי געש, אלו הם מכתשים וולקניים ואותם נפוץ יותר למצוא ממכתשים מטאוריים.

מכתש רמון משתייך לסוג שלישי של מכתשים הנקראים מכתש גיאולוגיים. מכתש גיאולוגי נוצר מתהליכי בלייה על פני כדור-הארץ. נסקור את תהליך היווצרותו של מכתש רמון שהוא הנו המכתש הגיאולוגי הגדול ביותר בארץ.

לפי עידן ועידנים הייתה כל הקרקע של ארץ-ישראל מתחת לפני הים (ים טטיס). על הקרקע, שהייתה קרקעית ים חולית, הצטברו שלדי קונכיות, רכיכות ובעלי חיים אחרים. הללו יצרו במשך מאות מיליוני שנים שכבת סלע משקע ימי מסוג גיר. תנועת הלוחות על פני כדור-הארץ גרמה להתרוממות של כל הקרקע מעלה עד מעל לפני הים. בחלק החשוף והבולט נשחק חלק מהשכבה העליונה בתהליכי בלייה שונים וחשף את שכבת אבן החול הרכה שמתחתיה. בד בבד שכבות נוספות ממשיכות להיערם מצידי החלק הבולט.

המשך של תנועת הלוחות הטקטוניים גורמת להמשך עליית כל הקרקע מעל לפני הים. נהרות ורוח שעוברים בפתח שנוצר בשכבת הגיר הקשה גורפים את החול הקל החוצה. יציאת כיס החול משאירה אחריה מבנה של מכתש שקירות אבן הגיר הקשים שלו זקופים.

מה באתר
מרכז המבקרים – סרטון המסביר את היווצרותו, מיצג של סלעי המכתש והסברים, חנות וגג המצפה לתצפית על המכתש.
המנסרה – הר של אבנים הנראות מסותתות להפליא כאילו יצאו ממנסרה.
גבעת חרוט ודייקים – גבעה בצורת חרוט שניתן להעפיל לפסגתה. בהמשך מאחוריה ישנם ניתן לראות כמה דייקים גיאולוגיים. דייק הוא עמוד של מאגמה שהתקררה בתוך שכבות הסלע אותן היא חוצה אנכית.


עין סהרונים – צלע הר הנראה כסהרונים.
הצעות

הערה: הצעות למסלולי הליכה מתאימים ניתן לקבל במרכז המבקרים של מצפה רמון
איך מגיעים
ניסע על כביש 40 דרום. מרכז המבקרים של מצפה רמון נמצא דרומית לישוב ועל השפה הצפונית של המכתש.