מבצר יחיעם
רקע
על פי ההשערה המקובלת הוקם המבצר על-ידי הצלבנים, אבירים מהמסדר הטבטוני, במהלך המאה ה-12. שמו היה מבצר ג'ודין. בשנת 1265 הוא נכבש על-ידי בייברס השליט המצרי שהורה להחריבו. המבצר שוקם רק במאה ה-18 על-ידי השליט הערבי המקומי ד'אהר אל-עומר, אז נקרא המבצר קלעת ג'ידין שפירושו מצודת הגיבורים.

ב-27 לנובמבר 1946 הוקם ישוב יהודי בנקודה זו. הישוב החדש נקרא על שם אחד הלוחמים בפעולת ליל הגשרים. בפעולה זו פוצצו גשרים רבים שקישרו את ארץ-ישראל לארצות ערב על מנת למנוע או לעכב הגעת כוחות אויב מהן. בפעולה זו נהרג יחיעם וייס, על שמו נקרא הישוב. השם העברי למבצר יחיעם הגיע כמובן משם הישוב העברי החדש שסמוך לו.
עם פרוץ מלחמת העצמאות סבל הישוב מבידודו בלב אזור עוין. חברי הישוב נאלצו לתפוס מחסה בין קירות המבצר העבים. דרכי האספקה לישוב היו חסומות. באחד מניסיונות הפריצה אל הישוב מהחוף נקלעה שיירת האספקה לאש תופת בה נהרגו לוחמים רבים. ישנה אנדרטה עם שרידי הרכבים כק"מ דרומית לצומת כברי.
מה באתר
שרידי מבצר יחיעם הכוללים את שרידיו של מגדל גדול מהתקופה הצלבנית הנמצא במרכז המבנה, חומת אבני גזית, חרכי ירי, קמרונים שונים וחללים נוספים.

תיעוד עמידתם של החלוצים במצור במהלך מלחמת העצמאות.
הצעות

איך מגיעים
ניסע על כביש 4 צפון או כביש 70 צפון ונפנה ימינה (מזרחה) לכביש 89. ניסע על כביש 89 מזרח עד לצומת הגעתון, בה נפנה ימינה (דרומה) לכביש 8833 המוביל לקיבוץ יחיעם. הכניסה לאתר היא דרך הקיבוץ.