נגישות
headline
 



גילוי מיצרי ברינג



המשלחת הראשונה



וִיטוּס יוֹנַאסֶן בֶּרִינְג (Vitus Bering)
נולד בשנת 1681 (תאריך מדויק לא ידוע), בהוֹרְסֶנְס (Horsens) שבדנמרק. עוד בצעירותו הוא נמשך לחיים על הים, למסעות ולהרפתקאות. בשנת 1703 הוא השתתף במסגרת הצי הדני במסע הימי הראשון המשמעותי שלו אל חופיה של הודו.

בשנת 1704 הצטרף ברינג לצי הרוסי הנבנה ששיווע לאנשיה ימיה מנוסים שישרתו במלחמתו נגד שוודיה. ברינג הצעיר עקר את מרכז חייו מדנמרק לרוסיה. למעט ביקור שערך בקופנהאגן בשנת 1717 הוא לא שב לדנמרק מעולם. ברוסיה הוא נשא אישה וגידל משפחה מרובת ילדים. ברינג התבלט במהלך שירותו בצי הרוסי וקודם לדרגת קצין. בתום המלחמה נרשם ללימודי ניווט ימי. בזכות הישגיו אלו זכה ברינג להיות מוזמן על-ידי הצאר הרוסי, פֶּטֵר הגדול (Peter the Great), להשתתף במשלחת ימית רוסית לחקר גבולה המזרחי של סיביר. באותה תקופה אזור זה לא היה ממופה עדיין, ולא היה ידוע עד לאן משתרעת סיביר ומהיכן מתחילה אלסקה. כלומר, לא היה ידוע אם הקצה המזרחי של יבשת אסיה מחובר בגשר יבשתי כלשהו לקצה המערבי של יבשת צפון-אמריקה או אם מדובר בשתי יבשות נפרדות לגמרי.

ב-5 לפברואר בשנת 1725 התארגנה המשלחת הרוסית הממלכתית בסיינט פטרסבורג. בדרך היבשה חצתה המשלחת את יבשת אסיה מזרחה עד שהגיעה לחופיה של ימת אוֹחוֹצְ'ק (Okhotsk). מסע יבשתי זה שארך כשנתיים היה מפרך והישג מרשים לכשעצמו לאותה תקופה. משם המשיכה המשלחת בדרך הים בעזרת ספינה שבנתה עד לחצי האי קָמְצַ'טְקָה (Kamchatka).

בשנת 1728 יצאה המשלחת הימית באוניה בשם גבריאל. המסלול הימי היה מחצי האי קמצ'טקה לכיוון צפון. ברינג גילה את המיצרים המפרידים בין יבשת אסיה ליבשת צפון-אמריקה, מיצרים שישאו מאוחר יותר את שמו שלו. המשלחת עברה במיצרים אלו והמשיכה צפונה. החוף המזרחי של המיצרים, קרי אלסקה, היה שרוי בערפל עד כדי כך שלא נראה לחברי המשלחת. ברינג המשיך לשוט צפונה לאורך חופה המזרחי של יבשת אסיה עד שחש כי הצפינו די בכדי להוכיח שאין קשר יבשתי המחבר את חבל הארץ הרוסי – סיביר, עם חבל הארץ האמריקאי – אלסקה. כשהוחלט שהוכח מה שיצאה המשלחת להוכיח הסתובבה המשלחת במקומה וחזרה דרומה.

מפת מסעו הראשון של ברינג


בשנת 1729 יצאה המשלחת שוב מקמצ'טקה, הפעם מזרחה, על מנת לחקור את חופיה של אלסקה.

בשנת 1730 חזרה המשלחת עם ממצאיה לסיינט פטרסבורג. ברינג הציג את מסלולה של המשלחת, אך נוכחים רבים לא השתכנעו כי אכן נעשה מספיק על מנת להוכיח שהיבשות אכן נפרדות. הוחלט על ארגון משלחה חדשה שתסייר ותמפה את המים הלא ממופים הללו.

המשלחת הצפונית הגדולה


בשנת 1733 הוחל באחד ממבצעי המיפוי הגדולים בכל הזמנים, אם לא הגדול מכולם. כעשרת אלפים איש נטלו חלק במסעות קטנים וקצרים והחלו למפות חלקים מהאזור הימי רחב הידיים המשתרע בין חופיה של סיביר וחופיה של אלסקה. גם החלק הדרומי יותר בחופה המערבי של יבשת צפון-אמריקה סוקר, עד לגבולה של מכסיקו. בדרום הגיעו המשלחות עד לאיי יפן. מבצע הסיקור והמיפוי הגדול העלה את מעמדה של רוסיה באזור זה של העולם. התבסס מעמדה של רוסיה כבעלת דרישות טריטוריאליות וכבעלת אינטרסים מסחריים וכלכליים באזור זה.

בשנת 1740 חזר ברינג לחצי האי קמצ'טקה וסייע שם בהקמתה של עיר נמל רוסית חדשה בשם פֶּטְרוֹפַּבְלוֹסְק (Petropavlosk) לכבודו של פטר הגדול. בשנה הקרובה נבנו שם שתי ספינות חדשות, סיינט פטר וסיינט פאול. בשנת 1741 הסתיימה מלאכת הבנייה והספינות יצאו למסע ימי לכיוון יבשת אמריקה. מזג-אוויר סוער גרם להיפרדות מסלולם של שני כלי הים. ברינג המשיך בספינתו אל עבר חופיה הדרום-מערביים של אלסקה ועגן על אחד האיים הקטנים הפזורים בסביבתה, ככל הנראה על האי קָייַאק (Kayak). התנאים הקשים אילצו אותו ואת צוותו למצוא את דרכם חזרה לקמצ'טקה. בדרכם התגלו בפניהם האיים האָלוּטִיאִים (Aleutian). בסופו של דבר נאלצה המשלחת מקשיים בניווט ומצב בריאותי ירוד של ברינג ושל אנשי צוות אחרים לחנות על אחד האיים הריקים מאדם. ייתכן ובטעות חשבו את האי לחלק מחצי האי קמצ'טקה. על האי הם נאלצו להתמודד עם תנאי מחיה קשים, בייחוד עם חורף קשה. כמעט חצי מחברי המשלחת מצאה את מותה על אי זה במהלך החורף.

מפת מסע המשלחת הצפונית הגדולה


ב-19 לדצמבר 1741 נפטר גם ברינג על אותו אי מרוחק הנושא כיום את שמו.

בקיץ של שנת 1742 חזרה כמחצית המשלחת ששרדה אל קמצ'טקה.

באוגוסט 1991 חזרה משלחת ארכיאולוגים לאי וחילצה את שרידיו של ברינג (ושל חמישה ימאים אחרים נוספים). השרידים הועברו למוסקבה במטרה לנסות ולשחזר את מראה פניו של האדם ממנו לא נותרו לימינו דיוקנאות מהימנות. לאחר כשנה הוחזרו השרידים שהוצאו ונטמנו במקום קבורתם.

עבודתו של ברינג במסגרת המשלחת הצפונית הגדולה לא קיבלה בזמנו את הכבוד ואת החשיבות הראויים לה. אך שנים מאוחר יותר תשמש עבודתו את יורד הים
קֶפְּטֵן קוּק (Captain Cook)
במסעותיו באזור זה.

בנוסף למייצרים, לים ולאי קרויים על שמו של ברינג גם קרחון וגם גשר הקרח היבשתי הקדום שגישר בעבר, כך סבורים, בין שתי היבשות הגדולות ואפשר מעבר למתיישבים הראשונים מאסיה לאמריקה.

בחן את עצמך...



לשנים: 1990-2000

■...■...■...■...■ | שלום | ■...■...■...■...■



[למסע הקודם | למסע הבא]

[ עמוד ראשי - מסעות גילוי ארצות | מסעות מרקו פולו | גילוי יבשת אמריקה | מסעות וַאסְקוֹ דַה-גַמָה | גילוי מיצרי מגלן | מסעות סר מרטין פורבישר | הרפתקאות סר פרנסיס דרייק | גילוי ים ברנץ | מסעות הנרי האדסון | גילוי ים טסמניה | גילוי מיצרי ברינג | מסעות קפטן ג'יימס קוק | כיבוש הקוטב צפוני | כיבוש הקוטב דרומי | העפלה לפסגת האוורסט | הנחיתה על הירח ]