הרפתקאות סר פרנסיס דרייק
מבוא
פְרָנְסִיס דְרֵייְק (Francis Drake)
נולד בשנת 1540 (התאריך המדויק אינו ידוע) בטָווִיסְטוֹק (Tavistock) שבאנגליה. הוא היה הבן הבכור למשפחה חקלאית מרובת ילדים. דרייק נמשך לחיים בים ולהרפתקאות מילדותו. אחד מדודניו,ג'וֹן הוֹקִינְס (John Hawkins)
, לקח אותו עמו למסע ימי ראשון שלו עוד כשהיה צעיר. במסע ימי זה התבצע סחר בעבדים שחורים ליבשת אמריקה. המשלחת הימית האנגלית הותקפה על-ידי ספינות ספרדיות וכולן, למעט שתיים, טובעו. באותה תקופה נלחמו אנגליה וספרד על השליטה בים ועל העושר שנמצא מעבר לים במקומות החדשים שאך זה עתה התגלו. קרב ימי זה הנו אחד מבין רבים שנערכו באותה תקופה ואופי זה של החיים בים ילווה את דרייק לאורך כל חייו בשירות הצי האנגלי.בשנת 1569, לפני שקנה את שמו כיורד ים מוצלח, נשא דרייק לאישה את
מֶרִי נְיוּמַן (Mary Newman)
. אשתו נפטרה לאחר כ-12 שנות נישואין מבלי שלשניים נולדו ילדים.בשנים 1570 ו- 1571 השתתף דרייק במסחר ימי מוצלח לאיי הודו המערבית שגם העשיר את הונו האישי. בשנת 1572 הוא פיקד על שתי ספינות שיצאו לים הקריבי ופשטו על נמל ים ספרדי בפנמה בשם נוֹמְבְּרֶה דֵה דִיוֹס (Nombre de Dios). גם פשיטה זו הייתה מוצלחת והעשירה את קופתה של אנגליה באוצרות בזוזים מהספרדים, שמן הסתם השיגו את אותם אוצרות במרמה וביד קשה כלפי ילידי אמריקה.
במהלך פשיטה זו בפנמה הגיע דרייק לנקודת תצפית טובה על האוקיינוס השקט, ובכך היה לאנגלי הראשון שזוכה להשקיף על גוף מים עצום זה.
המסע מסביב לעולם
דרייק קנה לעצמו שם כנווט ימי מוצלח ביותר, כאסטרטג מלחמה מוכשר וכאיש אשר מזלו הטוב תמיד אתו. בזכות כל אלה נבחר דרייק בשנת 1577 על-ידי מלכת אנגליה, אליזבת הראשונה, למשימה צבאית סודית. מטרת המשימה הייתה להכות במוצבים הספרדיים המוקמים לאורך החוף המערבי של יבשת אמריקה. שיירה של חמש ספינות יצאה לדרך כאשר המטרה המוצהרת היא סחר לאורך נהר הנילוס שבאפריקה. בראש השיירה שטה ספינת הדגל שלו, הפֵּלִיקַאן (Pelican - שקנאי). אך לאחר צאתה מהנמל האנגלי היא פנתה כמתוכנן לעבר איי כֵּף וֵרְדֶה (Cape Verde), למורת רוחם של חלק מאנשי הצוות שלא היו שותפים בסוד. משם המשיכה השיירה לעבר חופה של ברזיל ואז פנתה דרומה. לצורך המשימה הצבאית, תקיפת המאחזים הספרדיים בחוף המערבי של דרום-אמריקה, היה עליו כמובן לעבור דרך מיצרי מגלן.
לפני המעבר במים הסוערים של מיצרי מגלן זנח דרייק שתיים מספינותיו שהיו רעועות, הוא איחד את שורות הצוות ונפטר ממי שהראו סימני מרדנות. כדי לנסוך אומץ בלב אנשיו אשר חששו מהלא נודע המחכה מהם אחרי המייצרים נאם דרייק נאום נלהב. בנאום זה הוא שינה את שמה של ספינת הדגל שלו לגוֹלְדֶן הִינְד (Golden Hind – הצביה הזהובה).
המעבר במים הסוערים של מיצרי מגלן אכן היה קשה מאוד וגבה משיירת ספינותיו מחיר כבד. מתוך שלוש הספינות החזקות שנכנסו אליו אחת טבעה בים ואילו אחרת נסוגה לאחור וערקה חזרה לאנגליה, שם היא התקבלה במורת רוח. כך, למעשה, רק ספינה אחת הצליחה לעבור אותם בהצלחה. הייתה זו כמובן ספינת הדגל. הספינה עברה במסלול דרומי יותר מסביב לקצה הדרומי של יבשת דרום-אמריקה באזור מים פתוח המשתרע עד ליבשת אנטרקטיקה. אזור מים זה נושא כיום את שמו של דרייק ונקרא מעבר דרייק (Drake Passage). מעבר דרייק הנו מקום טוב לספינות לתצפית על לווייתנים, דולפינים, פינגווינים ועופות ים שונים. עם ספינתו הבודדה המשיך דרייק צפונה לאורך חופיה המערביים של יבשת דרום-אמריקה תוך שהוא בוזז את נקודות הישוב הקטנות של ספרד. במשך חמישה וחצי חודשים פשטו האנגלים בניצוחו של דרייק על יישובי הספרדים, בינם גם לִימַה (Lima), ובזזו מהם אוצרות רבים תוך שהם זורעים הרס, בהלה והשפלה לאומה הספרדית.
מפת המסע מסביב לעולם של סר פרנסיס דרייק
דרייק המשיך צפונה והגיע למים לא ממופים, היכן שאף אירופאי לא הגיע לפניו. על אף שלא נמצא מעבר ימי מצדו של האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט חיפש דרייק מעבר שכזה מצדו של האוקיינוס האטלנטי. הוא חיפש לשווא. דרייק עצר עם ספינתו, הגולדן הינד, במפרץ לא ידוע בחופה של צפון-אמריקה. דרייק הכריז על המקום לחסותה של מלכת אנגליה וכינה אותו נוֹבָה אָלְבִּיוֹן ((Nova Albion, משמע אנגליה החדשה (אלביון – כינוי עתיק לאנגליה). חוסר פרטים בתיעוד מסע המשלחת מנע את זיהויו של המקום בוודאות. הסברה שהתפשטה שנים מאוחר יותר גרסה כי המפרץ בו שהה דרייק, על אף שלא נמצאו כל שרידים ארכיאולוגיים במקום, הוא מפרץ קטן הנמצא כחמישים ק"מ צפון-מערב לסן-פרנסיסקו. מפרץ זה נושא עד היום את שמו של דרייק.
במפרץ זה עסק הצוות בתיקון הספינה ובמנוחה לפני המשך המסע. דרייק יצר קשרי ידידות עם הילידים האמריקאיים המקומיים. הוא לא תפס מהם עבדים ולא ניצל אותם להשגת זהב או אוצרות אחרים. האינדיאנים היו חופשיים לבוא ולצאת מהמחנה שלו כרצונם ושני הצדדים החליפו מתנות פשוטות מתוך כבוד, הערכה ומתוך אות ידידות של האחד כלפי השני. אירוני הוא שדווקא לא הרחק משם, מזרחית לאזור סן-פרנסיסקו, עתידים להימצא מרבצי זהב גדולים כשלוש מאות שנה מאוחר יותר, בעידן "בהלת הזהב".
הוא השאיר אחריו, במקום נחיתתו על החוף, פלטת כסף כגלעד. פלטה זו מעולם לא נמצאה. בנקודה מסוימת נסוג דרייק דרומה ואז פנה מערבה. לא ברור אם ניסיון הקפה ימי של כדור-הארץ היה חלק מתוכנן במסע המקורי. אחרי מסע שקט ושליו של כשבעים יום בים הגיע דרייק אל איי התבלינים שבמזרח אסיה. שם הוא אסף מטען תבלינים יקר. בצאתו מאזור זה כמעט וטבעה הספינה כאשר נקלעה לאזור שוניות בים רדודים. שאר דרכו חזרה לאנגליה הייתה שקטה ורגועה. הספינה עברה מסביב לכף התקווה הטובה שבדרום יבשת אפריקה, ובספטמבר 1580 הגיע דרייק לאנגליה עם מטען עשיר במיוחד. מסעו הארוך נמתח על פני 58,000 ק"מ ונמשך כשלוש שנים, והוא היה לאנגלי הראשון שהשלים הקפה מסביב לעולם. מספר חודשים לאחר שובה של הגולדן הינד לאנגליה היא עגנה בנמל לונדון על נהר התמזה. ארוחה מלכותית נערכה על סיפונה, כאשר מלכת אנגליה היא אורחת הכבוד. בארוחה מלכותית זו הוכתר דרייק בתואר אביר ונקרא מעתה סר פרנסיס דרייק. הוא אף נבחר מאוחר יותר לבית הנבחרים האנגלי.
בשנת 1585 הפליג דרייק שוב לאיי הודו המערביים שבים הקאריבי ולחופיה של פלורידה. שם הוא שוב בזז את מושבותיהם של הספרדים. בדרכו חזרה לאנגליה הוא אסף את מתיישביה האנגליים של רוֹאנוֹקֶה (Roanoke), המושבה האנגלית הראשונה בעולם החדש, אשר נחלה כישלון חרוץ. בשנה זו הוא גם התחתן בשנית. דרייק, האלמן מזה כשלוש שנים, נשא את
אֶלִיזָבֵּת סִידֵנְהַם (Elizabeth Sydenham)
, אישה מבית מבוסס כלכלית וחברתית. גם מנישואין אלו לא נולדו לדרייק ילדים.בשנת 1587 המלחמה בין אנגליה לבין ספרד על השליטה על הים הגיעה לשיאים חדשים. דרייק השתתף במתקפה אנגלית על הנמל הימי הספרדי בקַדִיז (Cadiz), שם הוטבעו בהצלחה כ-30 ספינות ספרדיות. שנה לאחר-מכן הושמדה בהצלחה הארמדה הספרדית כולה ואנגליה זכתה בשליטה הימית. תפקידו של דרייק בהתקפה על הארמדה הספרדית היה להוביל את הספינות האנגליות שהפליגו אחריו אל מקום התכנסותם של הספינות הספרדיות. מסופר כי דרייק, אז בדרגת סגן אדמירל, ניצל הזדמנות פז שנפלה לידיו ושלא יכול היה להניח לה. ספינת הדגל הספרדית רוֹזָרִיוֹ (Rosario) נותקה במקרה, כתוצאה מהתנגשות עם ספינה אחרת, משאר הארמדה הספרדית. דרייק מייד קפץ על ההזדמנות ושבה את הספינה הפגועה. בבטנה של ספינת הדגל הספרדית היו מוטמנים מטילי זהב רבים מאוד. על אף ההצלחה (ואולי בעטיה) מהלך זה שחרג מפקודת המשימה שהוטלה עליו הכעיס עליו חלק מאנשי הפיקוד הימי האנגלי, בינם גם את
מַרְטִין פְרוֹבִּישֶר (Martin Frobisher)
.בשנת 1593 הוא מונה כראש עיריית פְּלִימוּת' (Plymouth).
מסעו האחרון של דרייק היה שוב לאיי הודו המערבית במטרה לפשוט על מושבותיה של ספרד מעבר לים. מסע זה נגמר בכישלון חרוץ. דרייק חלה בדיזנטריה וסבל ממחלה זו מספר חודשים עד מותו. הוא מת אל מול חופה של פּוּאֶרְטוֹ-רִיקוֹ (Puerto Rico) ב-28 לינואר 1596. גופתו הורדה באיטיות מסיפון הספינה למצולות הים למנוחת עולמים, כאות כבוד לאיש שאהב את הים ועשה בו חיל רב.
סר פרנסיס דרייק היה יורד ים מוצלח שחי בתקופה הסוערת של מאבק שליטה ימי בין שתי המעצמות הימיות של תקופתו, ספרד ואנגליה. מסעותיו של דרייק התאפיינו בהתקפה וביזה של המקומות הספרדיים בעולם החדש ובהעשרתה של קופת אנגליה. הוא מיעט לערוך מסעות לגילוי מקומות חדשים ולא עסק בהתיישבות בעולם החדש ולא בניצול של התושבים המקומיים.
בחן את עצמך...
לשנים: 1990-2000
[ עמוד ראשי - מסעות גילוי ארצות | מסעות מרקו פולו | גילוי יבשת אמריקה | מסעות וַאסְקוֹ דַה-גַמָה | גילוי מיצרי מגלן | מסעות סר מרטין פורבישר | הרפתקאות סר פרנסיס דרייק | גילוי ים ברנץ | מסעות הנרי האדסון | גילוי ים טסמניה | גילוי מיצרי ברינג | מסעות קפטן ג'יימס קוק | כיבוש הקוטב צפוני | כיבוש הקוטב דרומי | העפלה לפסגת האוורסט | הנחיתה על הירח ]
[  עמוד הבית  |  אודות  |  זכויות יוצרים  |  מפת האתר  ]