עתיקות קיסריה
רקע
ראשיתה של קיסריה היא כישוב ימי קטן על חוף הים התיכון השייך לממלכת פניקיה. הישוב הוקם בסביבות המאה השלישית לפנה"ס וכונה סטרטנוס פירגוס שמשמעו ביוונית מגדל סטרטון. סטרטון הוא שם אחד האלים הצידוניים. במקורות היהודיים מוזכר הישוב בשם מגדל שרשן.
בשנת 90 לפנה"ס נכבש ישוב נמל זה על-ידי אלכסנדר ינאי שפעל להרחבת ממלכת החשמונאים מערבה. אך כבר בשנת 63 נכבש הישוב על-ידי הקיסר הרומי פומפיוס יחד עם שאר ערי החוף. בתקופה זו איבד הישוב מחשיבותו ומעמדו ירד.
השינוי הגדול בתולדות הישוב הגיע בתקופת שלטונו של הורדוס. תקופת שלטונו של הורדוס התאפיינה בתנופת בנייה בכל הארץ בכלל ובעיר נמל זו בפרט. על שרידיה הרעועים של סטרטנוס פירגוס הוא בנה עיר רומית חדשה. מתאר העיר החדשה דמה לכל עיר רומית אחרת. נקבעו בה רחובות צולבים, הוקם מקדש על גבעה נמוכה ששוטחה והורחבה, נבנו בה מבני ציבור כבתי מרחץ, שווקים, תיאטרון, היפודרום ואמפיתיאטרון. בהיותה שוכנת על קו החוף נבנה בה גם נמל גדול וחדש. העיר החדשה הוקדשה לקיסר הרומי אוגוסטוס ונקראה קיסריה.
מקומות נוספים בארץ הוקדשו לקיסר הרומי ולכן שמה המלא היה קיסריה מריטמיה (קיסריה שעל הים). לנמל העיר נקבע שם בפני עצמו – סבסטוס אוגוסטוס.
קיסריה הפכה לעיר מרכזית חשובה בארץ. מקום מושבו של הנציב הרומי נקבע בעיר זו ולרשותו היה כוח צבאי שחנה בעיר. מעיר זו יצאו הלגיונות הרומאיים שדיכאו את המרד היהודי הגדול בשנת 66 לספירה. הצבא הרומאי חזר לעיר עם שללו אחרי שהחריב את ירושלים ואת בית המקדש השני.
בתקופה הצלבנית נבנתה מסביב לעיר חומה ונקבעו בה שערים.
במאה ה-13 עם הכיבוש הממלוכי של ארץ-ישראל חרבה העיר.
מה באתר
שרידי העיר הרומית.
חומת העיר.
נמל העיר.
הצעות
סיור בין עתיקות קיסריה – מסלול קל, כשעתיים
איך מגיעים
ניסע על כביש 2 (כביש החוף) ובמחלף קיסריה נרד מהכביש המהיר ואחר נפנה מערבה לכיוון חוף הים.
[  עמוד הבית  |  אודות  |  זכויות יוצרים  |  מפת האתר  ]