נגישות
headline




עין השופט



רקע


נחל השופט הוא נחל איתן לו מספר נביעות ברמות מנשה והנשפך אל הקישון. אורכו של הנחל הוא כשבעה ק"מ. הנחל עובר בשמורת פארק רמת מנשה.

עין השופט

לאורך הנחל ובפארק נמצא עצי תאנה, ערבה, אולמוס שעיר ושיחי פטל הקדוש. בסוף החורף ותחילת האביב פורחות כאן כלניות, רקפות וחרציות.

הנחל נקרא על שמו של השופט היהודי ציוני ג'וליאן ויליאם מק.

אל נחל השופט נשפך נחל השניים שתוואי זרימתו עובר בין יקנעם-עלית לעין-העמק. נחל השניים נקרא על שמם של שני השומרים יואש זולר ויצחק קליצבסקי שנפלו במאורעות 1936. גם העמק בו עובר תוואי הנחל נקרא על שמם – עמק השניים. בעמק נטועים שני ברושים סמוך לנביעת מעיין לזכרם.

העמק הסמוך לעמק השניים נקרא עמק השלום. בלב עמק השלום נמצאת חוות השלום. חווה זו הוקמה בשנת 1960 על-ידי טייס גרמני בשם אוסקר אדר שמצא בעמק זה את השלווה הרוחנית אותה חיפש. ארבע שנים לאחר מכן הצטרף אליו חוקר תנ"ך אוסטרי בשם הרמן בצנר. ההרמוניה והשלווה בין השניים לא החזיקו מעמד זמן רב. ריב פרץ בין השניים ואוסקר עזב את המקום ועבר לגור בירושלים. בשנות ה-70 הגיע לחווה נוצרי אדוק מצ'כיה בשם יוזף אלישע. אלישע ובצנר טיפחו את החווה והפכוה למשק חקלאי ביתי שסיפק להם פירות, ירקות ואף דגנים.

לאחר מותם הם הורישו את החווה למועצת מגידו בהנחיה לשמור על צביונו האקולוגי המיוחד של המקום. כיום מופעלת החווה על-ידי עמותת לטם (לימודי טבע משולבים) ומופעל בה מרכז להדרכת והנחיית טיולי טבע וידיעת הארץ.

מה באתר


נחל השופט הזורם גם בקיץ. צמחייה רבה (בעיקר באביב) ובעלי חיים.

מסלול ההליכה הקצר מתחיל ליד המעיין עין חשרת הנקרא גם עין אמי על שם חבר קיבוץ הזורע שנפל במהלך שירותו הצבאי. מהמעיין יורד שביל קצר אל נחל השופט (מסומן בסימון אדום). השביל עובר בסמוך לשרידי טחנת קמח עתיקה. נמשיך עם השביל לאורך הנחל עד שנגיע לבריכה גדולה ואחריה סכר המודד את עוצמת הזרימה. בנקודה זו נחזור בדרך בא באנו הוא בדרך העולה ועוברת במקביל לדרך בא באנו אך בתוך החורשה.

הצעות


מסלול הליכה מעגלי קצר – מסלול קל, פחות משעה

איך מגיעים


ניסע על כביש 70 צפון. בצומת התשבי נפנה ימינה (צפונה) לכביש 722 (יש לבחור את הנתיב הימני) ומייד לאחר מכן שוב ימינה (מזרחה) לכביש 66 המוביל למגידו. לאחר כ-5-6 ק"מ נפנה ימינה (דרומה) לקיבוץ הזורע. נעקוף את הקיבוץ מימין ונגיע בדרך עפר לחניון האתר, חניון חרובים, הנמצא אחרי בית הקברות.