נגישות
headline




גמלא



רקע


גמלא שוכנת ברמת הגולן על גבעה קטנה הנמצאת באמצעו של וואדי נמוך. גמלא קיבלה את שמה מצורתה הדבשתית משהו של הגבעה עליה היא הוקמה.

בגמלא שרידים היסטוריים מתקופות רבות ושונות. מהתקופה הפרהיסטורית שרדו מבנים רוחביים ששימשו ככל הנראה למגורים מהתקופה הכלכותית. מהתקופה הכנענית האמצעית (לפני כ-4,000 שנה) ישנם קברים הפזורים באזור. בקברים אלו הנקראים דולמנים קברו הנוודים שחיו באזור את מתיהם. הקברים לא חפורים בקרקע אלא בולטים מעליה. כל קבר בנוי משלושה אבני בזלת גדולים המונחים צמודים.

בתקופת החשמונאים, במאה השנייה, הוקמה בגמלא עיר יהודית.

לאחר פרוץ מרד החשמונאים הגיעו הלגיון הרומאי לארץ-ישראל על מנת לדכא את המרידות בה. בשנת 67 לספירה הגיע הכוח הרומאי בראשותו של אספסיאנוס לגמלא היהודית. בתחילה הביסו הלוחמים היהודיים שלושה לגיונות רומאיים, אך אחרי מצור של שבעה חודשים על העיר הצליחו הרומאים בקרב לחדור מעבר לחומותיה המגנים. את הקרב ומה שאירע במהלכו ולאחריו תיאר ותיעד יוספוס פלביוס. לפי הידוע חיו בגמלא כמה אלפי איש ויחד עם תושבי הסביבה שבאו למצוא בה הגנה היה מספרם כ- 9,000 יהודים. כ- 4,000 מהם נהרגו בקרב הסוער שהתחולל. בהרוגים היו גם הרבה נשים וילדים שהרומאים לא היססו לנקום בהם. יתר 5,000 המורדים המשיכו להתנגד או להסתתר אך נדחקו אט אט לפינה בעיר כשהרומאים סוגרים עליהם מכל עבר. כשהיה ברור שאין עוד כל תקווה לנצח ומרצונם להימנע מלמות בידי הרומאים החליטו רבים מהם לקפוץ אל מותם לנקיק הסמוך לעיר. אירוע טראגי זה הקנה לגמלא את הכינוי מצדה של הצפון.

הקרב הגדול הותיר אחריו שרידים רבים בשטח, בהם אבני קלע רבים, מכושים ששימשו את הרומאים בניגוח אבני הבניין השונים ומטבעות שטבעו המורדים עם הקדשה להצלת ירושלים הקדושה.

מה באתר


מלבד השרידים ההיסטוריים שבשטח קיים גם נוף עוצר נשימה על מפל האיתן הגבוה ביותר בארץ, כ- 50 גובהו. בקניון של מפל מים זה נמצא אזור קינון צפוף של נשרים. בכל רחבי השמורה מקננים כמה עשרות זוגות של נשרים. זהו מקום הקינון הגדול ביותר בארץ לעוף דורס זה.

הצעות


תצפית על קיני הנשרים בעזרת מערכת עדשות ומצלמות חדישה שהותקנה במרפסת התצפית שמעל לגמלא (מומלץ בחורף ובאביב), וגם ביקור בשרידי הישוב הביזאנטי הסמוך – כשעה, מסלול קל

ירידה תלולה לשרידי העיר גמלא הכוללים את המגדל העגול, בית הכנסת העתיק ביותר בארץ, אמת מים ומתחם של בתי בד – 3-4 שעות, מסלול בינוני.

הליכה עד למפל גמלא וחזרה עם הפסקה קצרה, בדרך ישנם קברי דולמנים עתיקים – כשעתיים-שלוש, מסלול קל

איך מגיעים


ניסע על כביש 87 ונחצה את גשר אריק. אחרי הגשר נמשיך לצומת יהודיה ובה נפנה ימינה לכביש 92 עד צומת מעלה גמלא. בצומת זו נפנה שמאלה ונמשיך עד לצומת דליות בה שוב נפנה שמאלה. מכאן יש שילוט ברור אל השמורה.

יש גישה לנכים בחלק העליון של השמורה הכולל את התצפית לנשרים וגמלא ואל שרידי היישוב הביזאנטי.