קסטל
רקע
הקסטל ניצב על פסגתו של הר מעוז המתנשא לגובה של כ- 790 מטרים וצופה על הדרך המובילה לירושלים. הצלבנים הכירו בחשיבותו של ההר ומי שולט עליו. במסגרת הקמת שרשרת מבצרים לאורך הדרך המובילה מאזור החוף לירושלים הם הקימו גם את הקסטל. הקסטל קיבל את שמו מהמילה הרומית קסטלום למצודה. שומריו הצלבניים כינו אותו בשם "קסטלום בלוואר" (המצודה היפה) על שום הנוף היפה הנשקף ממנו.
עם הכיבוש הערבי של הארץ נעזבה המצודה. רק במאה ה-19 יושב המקום מחדש בכפר ערבי ששמר על שם המקום ונקרא אל-קסטל.
בתחילת חודש אפריל 1948 עזבו תושביו הערביים של הכפר את המקום. הידיעה על הנטישה ההמונית הגיע לידי ההנהגה הישראלית, וכיומיים לאחר מכן כבש כוח של הפלמ"ח את המקום ללא קרב. כמה שעות לאחר שנכבש ללא קרב החלו כוחות ערביים מן הסביבה להתאגד ולהסתער על הקסטל על מנת לכבוש אותו חזרה. הלחימה בין שני הצדדים הייתה קשה ועיקשת ונמשכה כחמישה ימים. בסופו של דבר נפל במהלך אחד הקרבות מנהיגם של הכוחות הערביים באזור ירושלים, עבד אל קאדר חוסייני. עם הישמע נפילתו בקרב של מנהיגם הנערץ התמלאו הכוחות הערביים זעם רב והם נלחמו ביתר שאת על מנת להשיב את גופתו ולהביאה לקבורה. אלפי ערבים מן הסביבה הסתערו על הקסטל. כוח הפלמ"ח שהיה במקום החל לספוג אבדות כבדים. כ-41 לוחמים נפלו בקרב על הקסטל עד שהוחלט לסגת ולפנות את המקום.
שנשמעה בשטח ושהפכה למורשת קרב
שלושה ימים לאחר מכן שב הכוח הישראלי במטרה להילחם ולכבוש את הקסטל מחדש. אך הקסטל שוב היה נטוש. המוני ערבים, כולל ככל הנראה השומרים של הקסטל, השתתפו בהלווייתו של עבד אל קאדר חוסייני בירושלים. הקסטל נכבש ללא ירייה אחת. כדי למנוע את שובם של הערבים לכפר החולש על הדרך לירושלים הוחלט להרוס את בתיו.
מחשש שמא יתחדשו הקרבות בגזרה זו על הדרך לירושלים נחפרו במקום תעלות מחסה.
לאחר מלחמת העצמאות הוקמה מדרום למבצר מעברת עולים בשם "מעוז-ציון א". בשנת 1954 הוקמה מזרחית למעברה זו נוספת בשם "מעוז-ציון ב". בשנת 1956 הוקמה "מבשרת ציון" הנמצאת מצפון לשתי המעברות, מעבר לכביש מספר 1. בשנת 1963 אוחדו שלושת הישובים הקטנים לכדי ישוב אחד תחת השם "מבשרת ציון". כיום מונה הישוב המאוחד מעל ל-23,000 תושבים.
מה באתר
שרידי המצודה הצלבנית
מקומות המסתור ששימשו את הערבים במלחמת העצמאות
אנדרטה לזכר הלוחמים שנפלו בכיבוש הקסטל
עמדות מצפור
פארק לפיקניקים ובו רחבה המספרת את סיפור כיבוש הקסטל
הצעות
טיול רגלי למצודת הקסטל, עלייה לאנדרטה וסיור בשוחות שמסביב – מסלול קל, פחות משעה
פיקניק בפארק שלמרגלות ההר
איך מגיעים
ניסע על כביש 1. במחלף הראל נרד מהכביש המהיר ונפנה דרומה לשדרות החוצבים שבישוב מבשרת ציון. נמשיך בשדרות החוצבים (ימינה ברמזור) עד לכיכר התנועה שבה נפנה ימינה. פניה שנייה ימינה אחרי הכיכר מובילה מעלה לרחוב קק"ל המתעקל קלות ושבסופו נמצאת הכניסה לאתר.
[  עמוד הבית  |  אודות  |  זכויות יוצרים  |  מפת האתר  ]