מעלה עקרבים
רקע
מעלה עקרבים קיבל את שמו העברי ככל הנראה מהמילה הערבית עקארב שמשמעה פיתול, ואין לו קשר לעקרבים. אזכור ראשון למעלה עקרבים בכתובים נמצא בספר, איך לא, במדבר, כאשר אלוהים אומר למשה את גבולות הארץ המובטחת:
והיה לכם גבול נגב מקצה ים-המלח קדמה |
ונסב לכם הגבול מנגב למעלה עקרבים
ועבר צנה ..." (במדבר לד, ג-ד)
מעלה עקרבים הוא אכן מעלה מאוד פתלתל ומיוחד. במעלה ישנם כ-18 זוגות של פיתולים עקלקלים היורדים כ-340 מטרים של גובה. בתקופה הרומית נחצבה דרך עבירה הכוללת קירות תמך ומדרגות. וברום המעלה נבנתה עמדת שמירה ותצפית לחיילים הרומים. מבנה זה, ששרידיו נקראים היום מצד צפיר (תרגום למילה הערבית צאפרה – שריקת הרוח), שימש כחלק מקו הגנה המכונה לימס. קו ההגנה לימס (גבול בלטינית) הפריד בין האזור המאוכלס לבין האזור המדברי בו הסתובבו נוודים שפשטו ותקפו שיירות.
בתקופת השלטון המנדטורי הותאמה דרך חדשה למעבר רכב ממונע. במהלך מלחמת העצמאות שחרר צה"ל את הדרך וחיל ההנדסה הרחיבה עוד יותר במבצע לוט. לקראת סוף המלחמה, במבצע עובדה, עברו בה כוחות גולני בדרכם לשחרר את אילת. יום לאחר-מכן השתמשו בדרך גם אנשי חטיבת אלכסנדרוני בדרכם לשחרר את עין-גדי ואת אזור ים המלח.
ב-17 למרץ 1954 עשה את דרכו במעלה עקרבים אוטובוס מטיילים של אגד שחזרו מחגיגות חמש שנים להיווסדה של העיר אילת. במעלה הנסיעה התקיפו אותם מחבלים שככל הנראה הסתננו מירדן. באוטובוס היו 11 נוסעים ו-4 חיילים מאבטחים. המחבלים ירו על נהג האוטובוס במטרה לגרום להידרדרות האוטובוס לתהום. אך הנהג הצליח לבלום אותו על קיר המעלה. המחבלים עלו על האוטובוס שנעצר והרגו ביריות 11 מיושביו, ואחר נמלטו מהמקום.
מה באתר
דרך פתלתלה עוצרת נשימה (תרתי משמע).
אנדרטה בצורת צריח שחמט לאזכור מבצע לוט של חיל ההנדסה שהרחיב הדרך לקראת מבצע עובדה ומבצע יצוב.
שלט הנצחה לאחד-עשר הנספים בהתקפת הטרור בשנת 1954.
מצד צפיר וחורבת צפיר.
הצעות
דרך פתלתלה ממנה נשקף נוף על נחל צין – נסיעה נופית ועצירה באנדרטאות
איך מגיעים
ניסע על כביש 40 דרומה, אחרי באר-שבע, בצומת הנגב, נפנה שמאלה לכביש 224. נעקוף את הישוב ירוחם מימין לו ונעלה על כביש 225. בסופו של כביש 225 נפנה שמאלה ונעלה לכביש 206 צפון ומייד אחר-כך נפנה ימינה לכביש 227 מזרחה. אחרי כעשרה ק"מ לערך נגיע לפסגת מעלה עקרבים. ניתן להגיע לכביש 206 גם דרך כביש 25 בפניה דרומה בצומת רותם .
או בכיוון ההפוך,
ניסע על כביש 90 דרומה עד לצומת עין חצבה, שם נפנה ימינה לכביש 227 מערבה. אחרי כאחד-עשר ק"מ לערך נגיע לתחתית מעלה עקרבים.
הערה: הכביש הפתלתל נסגר לתנועה משנת 2007 עקב הדרדרותו בשל אי תחזוקה. ניתן להגיע למעלה רק עד לתצפית ולמטה רק עד לנקודת תחילת העליה. נא לברר אם נפתח מחדש אם ברצונכם לנסוע בו.
[  עמוד הבית  |  אודות  |  זכויות יוצרים  |  מפת האתר  ]