נגישות
headline




ראש הנקרה



רקע


הנקרות הן מנהרות וחללים תת-קרקעיים בסלעים שלאורך קו החוף. בישראל נמצאים נקרות בגבולה הצפוני עם לבנון. הנקרות נוצרו בתהליך גיאולוגי ממושך, כאשר מי הגשמים חלחלו בסלע, המסו בו ויצרו בתחתיתו סדקים. הסדקים הלכו והתרחבו עם הזמן גם כתוצאה ממי הגשמים וגם כתוצאה ממכות גלי הים בחורפים הסוערים. הגלים הנשברים בנקרות יוצרים תהודת בת קול בנקרות הנשמעת לפעמים כאנחות.

אגדה מקומית מספרת על נערה צעירה שהוריה הבטיחו את ידה ללבנוני מבוגר ועשיר. הנערה לא רצתה בנישואין האלו, אך לא פצתה פיה נגד הוריה. כשעברה השיירה שהובילה אותה ללבנון מעל לנקרות קפצה היא מטה ונעלמה לעולם בתוך הנקרות. לפי גרסה אחרת של האגדה השיירה כללה גם פיל עליה רכבה הנערה והיא והפיל נפלו מטה לים במעבר הצר של ראש הנקרה. את רגל הפיל עדיין ניתן לראות ברגל הסלע הלבן העבה שיורד לתוך המים הכחולים.

ראש הנקרה - רגל הפיל הלבן

המסע בתוך הנקרות בראש הנקרה הנו מרהיב ביופיו. אורכן הכולל של הנקרות הטבעיות הוא כ-200 מטרים. לפעמים החללים חשוכים ולפעמים רואים את מי הים הכחולים מבצבצים בקצה. מעל לנקרות נמצא קצהו של רכס סולם צור הלבן. קצה הרכס הלבן יורד עד לים הכחול, והגלים מתנפצים בקצף על סלעיו. הרכס בנוי משלוש שכבות של סוגי סלעים שונים. השכבה העליונה היא שכבת סלע דולומיט קשה בצבע לבן, מתחתיה ישנה שכבת קרטון רך שהטבע פיסל בה צורות מרהיבות והשכבה התחתונה הנמצאת ברובה בתוך המים היא שכבת אבן גיר קשה.

ראש הנקרה - בתוך הנקרות

מעל לנקרות הדרך על רכס סולם צור אינה נוחה וכמעט בלתי עבירה. נקודה זו (מערה אשר לצידונים) מזוהה לפי פירוש המקורות את גבולה של ארץ-ישראל ואת הגבול הצפוני של נחלתם של שנים-עשר השבטים.

"ויהושע זקן בא בימים ויאמר יהוה אליו אתה זקנתה
באת בימים והארץ נשארה הרבה-מאד לרשתה |
זאת הארץ הנשארת כל-גלילות הפלשתים וכל-הגשורי |
... מתימן כל-ארץ הכנעני ומערה אשר לצידונים עד-אפקה
עד גבול האמרי" (יהושע יג, א-ד)

בתקופת שלטון הבריטים בארץ הוחלט לסלול דרך בין ארץ-ישראל ובין לבנון מתחת לאדמה ודרך הנקרות. שתי מנהרות נחצבו בנקרות שיחד עם גשר קישרו את הארץ עם לבנון. במרץ 1948 עם סיום שלטון המנדט הבריטי הועברה השליטה בנקרות לישראל. הגשר ומסילות הרכבת שהונחו בתקופת הבריטים פוצצו על-ידי הפלמ"ח מחשש לפלישת צבאות בעזרתן.

הגישה לנקרות הטבעיות הייתה במשך שנים רק דרך הים ורק שחיינים מנוסים יכלו להגיע אליהן וליהנות ממראן היפה. בשנת 1968 נחצב מנהרה באורך של כ-400 מטרים שאפשרה גישה של הציבור הרחב לאותן נקרות טבעיות. כדי לשפר את הגישה עוד יותר הוקם קו רכבל עם שתי קרוניות, אחד אדומה ואחת צהובה. מסלול הרכבל הוא כ- 102 מטרים, היורד מגובה של כ-70 מטרים מעל פני הים בשיפוע של כ-60 מעלות.

המקום קיבל את שמו העברי מתרגום שמו הערבי – "ראס א-נקורה".

מה באתר


נקרות טבעיות, חוף ים מפורץ עם מים כחולים, גלים המתנפצים על הסלע הלבן וקצף ים מסביב.

נסיעה קצרה ברכבל הפועל כל השנה למעט 2-3 ימי חורף סוערים במיוחד בשנה.

מייצג אורקולי.

רכבת קטנה הנוסעת לאורך חוף אכזיב.

הצעות


ירידה לנקרות בלבד – מסלול קל, כשעה וחצי

ירידה לנקרות ונסיעה ברכבת על טיילת חוף אכזיב – מסלול קל, כשעתיים

איך מגיעים


ניסע על כביש 4 צפון. כחצי ק"מ אחרי הכניסה לקיבוץ ראש הנקרה ישנה פנייה שמאלה (מערבה) אל האתר.