תל יוקנעם
רקע
תל יקנעם הינו שריד לישוב השכן בגבעה המתנשאת מעל לקצהו הצפוני של ואדי מילק. בואדי זה עברה דרך המתחברת לדרך הים. יקנעם הייתה ישוב עתיק שהוקם ככל הנראה בתקופת הברונזה התיכונה. יקנעם מוזכרת לראשונה ברשימות מסעותיו של מלך מצרים, הפרעה תחותימס השלישי. פרעה זה סייר בארץ-ישראל במאה ה-15 לפני הספירה. במאה ה-13 לפני הספירה נכבשה יקנעם על-ידי יהושע. אזכור לכך נמצא בספר יהושע, פרק י"ב, פסוק כ"ב: "... מלך יקנעם לכרמל אחד". ציטוט מאזכור זה מופיע בכניסה הראשית לעיר יקנעם המודרנית.
בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו בתל נמצאו ממצאים המעידים על ההיסטוריה של הישוב החל מהעת העתיקה ועד לסוף תקופת הממלוכים. לאורך תקופת זמן ארוכה זו זכה הישוב לסירוגין לפריחה ושגשוג מצד אחד ולחורבן והרס מצד שני. בתקופת ממלכת ישראל בוצר הישוב בחומה כפולה. אך, חומה זו לא עזרה והישוב, ככל הנראה, חרב עם פלישתו של תגלת פלאסר האשורי לארץ-ישראל, במאה ה-8 לפנה"ס.
הישוב שוקם ובתקופת הכיבוש הפרסי הוא מוזכר תחת השם "קיימונט".
במרום התל, החלק החשוף למקרים, נמצאו שרידיו של מגדל ושל כנסייה ביזאנטית.
בתקופת הכיבוש הערבי מוזכר הישוב במקום תחת השם "קיימון".
כיום יקנעם ויקנעם-עלית הן עיר הכוללת יותר מ-20,000 תושבים. צפונית ולמרגלות התל שוכנת יקנעם המושבה.
מה באתר
מעט עתיקות, חלקן עדיין בחפירות.
הצעות
שיטוט בין העתיקות ותצפית נוף – מסלול קל, פחות משעה
איך מגיעים
נכנסים ליקנעם מצומת הכניסה הראשית שעל כביש 70 (היכן שנמצא הקניון ואזור ההיי-טק ממולו). עוברים ישר שתי צמתות מרומזרות, הסמוכות אחת לשנייה. לאחר מכן, בהמשך העלייה פונים שמאלה לכיוון התל. המשך הנסיעה הוא בשכונת מגורים ההופכת מאוחר יותר לדרך עפר צרה המגיעה לחניון שלמרגלות התל.
אפשרות הגעה אחרת היא כניסה ליקנעם ממחלף אליקים שעל כביש 70 (יקנעם מערב). אחרי הפניה שמאלה ליקנעם נמשיך בכיכרות כל הזמן ישר בדרך הראשית (דרך יצחק רבין) עד לצומת המרומזרת שבסוף העלייה וליד בית-הספר. נחצה את הצומת ישר ולאחר-מכן נפנה ימינה לכביש המוביל אל התל (קיים שילוט).
[  עמוד הבית  |  אודות  |  זכויות יוצרים  |  מפת האתר  ]