מסוק
איגור סיקורסקי
איגור סיקורסקי (Igor Sikorsky)
נולד ב-25 למאי 1889, בקייב אשר ברוסיה (אוקראינה של היום). עוד בילדותו הוא נמשך לעולם התעופה, כשהזיכרון הראשון שלו בהקשר זה הוא זיכרון ילדות של אימו המספרת לו על המצאתו של ליאורנדו דה-ונצ'י – "בורג האוויר". בגיל 12 הוא בנה דגם ראשון פרי ידיו של מסוק צעצוע המונע בעזרת מתיחת גומיות. רעיון המסוק יצוץ בהמשך חייו ויעסיק אותו רבות בשלב מאוחר יותר.במהלך בילוי חופשה בגרמניה הוא שמע לראשונה על המצאתם של האחים רייט ועל הצלחתם לטוס באוויר. ידיעה זו הציתה בו מחדש את הרעיון לבנות מסוק. סיקורסקי החליט לפרוש מלימודיו ולגשת מייד למלאכת הבנייה. הוא יצא לפאריז וקנה שם מנוע בנזין, שסביבו הוא בנה שלדת מסוק. בשנת 1909 הוא ניסה להטיס באוויר את המסוק הראשון שבנה, אך ללא הצלחה.
בשנת 1910 הוא בנה דגם מסוק נוסף. גם את הדגם השני שהוא בנה הוא לא הצליח להטיס באוויר. אחרי הניסיון הכושל השני לבניית מסוק החליט סיקורסקי להקדיש את מאמציו לבניית אווירון. עם האווירון שהוא בנה ביצע סיקורסקי מספר טיסות, חלקן הסתיימו בהצלחה וחלקן בהתרסקות על הקרקע.
בשנת 1911, בגיל 22 הוא הגשים את חלום ילדותו וקיבל רישיון טייס.
בשנת 1913 הוא בנה את אווירון המדחף הראשון בעולם שהיה בעל ארבע מנועים. אווירון זה ללא ספק הקדים את זמנו והראה את יכולותיו המופלאות של סיקורסקי כמהנדס ואת הבנתו בעולם התעופה. עם פרוץ מלחה"ע הראשונה הוסב אווירון זה לצרכים צבאיים וסיקורסקי תרם את חלקו לתעופה הצבאית הרוסית שהייתה בחיתוליה.
את פועלו בתחום התעופה ברוסיה גדעה בשנת 1917 המהפכה הבולשביקית. סיקורסקי קיבל את ההחלטה כי מוטב יהיה לו לברוח מרוסיה וכך הוא מצא את עצמו שוב בבירת צרפת, פריז. עם תום מלחמת העולם הראשונה הוא החליט לעזוב את צרפת ולהגר לארה"ב. בשנים שלאחר המלחמה עולם התעופה החל מעט לשקוע וסיקורסקי נאלץ להתפרנס שם ממתן הרצאות למהגרים רוסיים אחרים במקצועות המתמטיקה והאסטרונומיה. לאחר שצבר מעט כסף הוא החל בבניית דגם של אווירון נוסעים קטן. בעזרת תמיכה כספית חיצונית הוא השלים משימה זו ודגם האווירון הסופי, שנקרא S-29-A, זכה להצלחה מבחינה טכנולוגית ובעיקר כלכלית.
תחום נוסף בו פעל סיקורסקי ואשר בו זכה להצלחה סוחפת הוא תחום התעופה הימית. סיקורסקי תכנן ובנה כלי-תעופה אמפיביים אשר מייד נרכשו ואומצו על-ידי חברת התעופה פאן-אמריקה. כלי-תעופה אלה שימשו את חברת התעופה בטיסותיה מארה"ב למדינות אמריקה הדרומית.
למרות ההצלחה המרשימה בכלי-התעופה האמפיביים הרעיון של בניית מסוק לא נתן לסיקורסקי מנוחה והוא שב אל מפעל חייו. בשנת 1939 הוא בנה והטיס בהצלחה למשך כ- 65 דקות את המסוק הראשון בעולם שזכה להצלחה מסחרית. המסוק המוצלח הראשון נקרא VS-300 והוא כלל מנוע אחד בעל רוטור אחד ומערכת להבים אחת.
כדי לאפשר למסוק לנוע קדימה סיקורסקי הטה במעט את מערכת הלהבים קדימה. בצורה זו סיפקו הלהבים למסוק גם יכולת דחיפה קדימה בנוסף לכוח העילוי. כדי להתגבר על המומנט הסיבובי הוא הרכיב בזנב המסוק רוטור אנכי קטן. רוטור זה, עם תפקידו החשוב, קיים גם במסוקים של היום. מכיוון שרוטור זה נמצא בקצה זנב המסוק, אזור שלטייס אין קשר עין תמידי וישיר אליו, הרי שהוא יותר מועד לפגיעה פיזית במהלך הטיסה. חשיבותו של הרוטור האנכי באיזון המסוק באוויר מומחשת היטב כאשר המסוק נפגע בזנבו ומאבד רוטור זה. במקרה של פגיעה ברוטור האחורי המסוק מתחיל להסתחרר באוויר, והטייס נמצא בחוסר שליטה מוחלט עליו עד להתרסקותו של המסוק על הקרקע.
נחזור ל- VS-300. בניסויי הטיסה שלו עם ה- VS-300 נתקל סיקורסקי בתופעה שמעט היה ידוע עליה בתקופתו. בעת שהוא ניסה לטוס קדימה פנה המסוק הצידה במקום קדימה. התנהגות בלתי צפויה זו נובעת מתופעה פיסיקלית הקרויה "נקיפות גירוסקופ".
כאשר מסה מסתובבת סביב עצמה במהירות גבוהה ומופעל עליה כוח (פנימי או חיצוני) אז המסה תנוע הצידה (ימינה או שמאלה, תלוי בכיוון הסיבוב) בניצב לכיוון הפעלת הכוח במקום בכיוון הפעלת הכוח. זוהי תופעת "נקיפות גירוסקופ".

בעיית נקיפות גירוסקופ
כדי להתגבר על תופעת "נקיפות הגירוסקופ" הוסיף סיקורסקי ל- VS-300, באחד מדגמיו, זוג רוטורים קטנים אופקיים בזנב המסוק. הללו הוצבו על שתי קורות שיצאו מזנב המסוק, משני צידיו. בדגם מאוחר יותר הם צומצמו לרוטור אופקי אחד בלבד (בנוסף לרוטור האנכי). אך בסוף קבע סיקורסקי את הדגם הסופי של ה- VS-300 שכלל רק רוטור אחורי אנכי אחד, בנוסף לרוטור הראשי כמובן. זוהי תצורת המסוק המקובלת והנפוצה ביותר עד היום. הפניית המסוק ימינה או שמאלה מתבצעת בעזרת הטיה שונה (מעט מעלה או מעט מטה) של הלהבים של הרוטור המרכזי כשהם עוברים בצד אחד של המסוק.

ה- VS-300 של סיקורסקי
ההצלחה הגדולה של המסוק של סיקורסקי באה מיציבותו הרבה של המסוק באוויר, מיכולת השליטה המלאה בתנועתו ומפונקצית ההיגוי השלמה שלו.
סיקורסקי הקים חברה לייצור מסוקים שתכננה ובנתה מספר רב של דגמי מסוקים מוצלחים במשך השנים. למשל, בשנת 1958 נבנה בחברת סיקורסקי המסוק האמפיבי הראשון שיכול היה להמריא, לנחות ולצוף על פני מקור מים.
סיקורסקי נפטר ב- 26 לאוקטובר 1972.

לשנים: 1990-2000
[ עמוד ראשי - המצאות | מתמטיקה קדומה | מספרים אי-רציונליים | משפט פיתגורס | גיאומטריה אוקלידית | אלגברה | התפתחות הסְפַרוֹת | משוואות קוביות וקווארדיות | מספרים מורכבים | לוגריתם | חשבון דיפרנציאלי ואינטגראלי | עיקרון הציפה | זכוכית מגדלת | משקפיים | מיקרוסקופ | טלסקופ | חוק סְנֵל | חוק בויל | חוקי התנועה | עיקרון ברנולי | שלושת חוקי התרמודינמיקה | טבלה מחזורית | מדידת מהירות האור | כוח לורנץ | קרינת רנטגן | טרנספורמצית לורנץ | תורת היחסות הפרטית | גילוי האטום | תורת היחסות הכללית | חשמל | חוק קולון | חוק אוהם | חוקי קירכהוף | נורת להט | מנוע קיטור | מנפה כותנה | מצלמה | מקרר | מזגן | מחשב | מכבש דפוס | כתב ברייל | טלגרף | טלפון | רדיו | טלוויזיה | כדור פורח | מצנח | רכבת | אופניים | מכונית | אווירון מדחף | מטוס סילון | אבק שריפה | תותח | רובה מוסקט | מרגמה | אקדח | מוקש | מקלע | רובה-מטען | הוביצר | תת-מקלע | רימון-יד | טנק | רובה-סער | פצצת אטום | תורת האבולוציה | פסטור | תיאוריית התורשה | פניצילין ]

[  עמוד הבית  |  אודות  |  זכויות יוצרים  |  מפת האתר  ]

